top of page

Met de sneltrein naar Katowice

Op vrijdag 7 december verzamelt zich een groep jongeren om per trein naar Katowice, Polen, af te reizen. Hier zullen zij de VN-klimaattop bijwonen en zich hard maken voor maatregelen tegen de vervuilende luchtvaartsector.


Als de trein – bestemming: Berlin Ostbahnhof – het station binnenrijdt, valt er een korte stilte op perron 10A. Een grote groep jongeren en een handvol pers hebben zich op deze vroege, regenachtige vrijdagochtend verzameld op Amsterdam Centraal. Het is een bijzondere dag: 37 jongeren vertrekken vandaag naar Katowice, Polen, om de VN-klimaattop bij te wonen. Het zijn afgevaardigden van verschillende bewegingen: Jonge Klimaatbeweging, Greentickets, Jongeren Milieu Actief en DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. In Katowice zullen ze tijdens de Jonge Klimaattop meepraten over klimaatbeleid.


Tijd voor actie 

De peptalk op perron 10A wordt gegeven door Remco Lopez, internationaal secretaris van DWARS, en Suzanne Kröger, kamerlid GroenLinks. De groep werkt onder de noemer ‘COPop!’ en hun doel is om aandacht te vragen voor de vervuilende luchtvaartsector. Deze sector is namelijk nog altijd geen onderdeel van de internationale klimaatonderhandelingen. Kröger houdt tijdens haar speech een bord boven haar hoofd. Er staan vier actiepunten: investeer in Europees HSL-netwerk, géén BTW op treintickets, wél BTW op vliegtickets en eerlijk belasten van kerosine.

Ik reis anders

Om 9.01 uur rijdt de trein het station uit, richting Berlijn. Daar stappen de jongeren op de trein naar Katowice. Maarten Labots (foto), voorzitter van Jonge Klimaatbeweging, is onderdeel van het uitzwaaicomité. Zijn ene hand in de lucht, wuivend naar de trein die het station uit dendert. In zijn andere hand een groot bord met daarop de hashtag ‘ikreisanders’. “Dit is een bijzonder moment, want het is voor het eerst dat er zo’n grote groep Nederlandse jongeren vertrekt naar de klimaattop. Nu is het afwachten wat ze allemaal voor elkaar gaan krijgen.”

Jonge Klimaatbeweging geeft jongeren een stem in het bepalen van klimaatbeleid. De beweging streeft naar een inclusieve maatschappij waarin jongeren zeggenschap hebben over het verduurzamen van de samenleving. Dit doen zij onder andere door het organiseren van Klimaatdialogen en een Jong Klimaatberaad.

Ik schreef dit stuk voor Triodos Foundation.

bottom of page